Sällan har nog livet känts så lekande lätt som stunden vid altaret när ni båda sa JA till varandra. Sedan följde smekmånad, känslor av nystart och så fortsatte livet… som vanligt. Med upp- och nedgångar, kriser och stunder av stiltje. Kanske blev det inte riktigt som ni tänkt er. Kanske är det rätta valet att bryta upp, att skilja er. En sak är säker: du behöver inte känna dig ensam.

Att gå igenom en separation är i de allra flesta fall både en känslomässigt och praktiskt komplicerad historia. Att du behöver få hjälp vid en skilsmässa är en självklarhet, här finns många fallgropar att hamna i både vad gäller din och din ex-partners ekonomiska förehavanden och er fortsatta relation i det fall ni har gemensam vårdnad om barn att ta hänsyn till.

En skilsmässa är en ensam stund i livet. Nyss var ni två, ett lag som hanterade livet tillsammans, och nu ska du helt plötsligt ta dig an det på egen hand. Även i de fall det känns som en mindre befrielse är det lätt att känna sig isolerad och vilsen. Kanske kan det finnas tröst i tanken att många, många människor gått igenom det du just nu går igenom förut? Till och med de där som ser så lyckade och lyckliga ut i skvallerpress och sociala medier? Du vet, de där kändisarna…

Kändisar skiljer sig också

Att hålla ihop ett förhållande är svårt nog i vanliga fall, men under 2020 då coronapandemin satte ytterligare press på hemmalivet dök kändis-separationerna upp som svampar i rapporteringen.

Eric Saades och Nicole Falcianis storslagna planer om ett romantiskt italienskt superbröllop gick i stöpet, liksom Paulina ”Paow” Danielssons och Mattias Heléns Paradise Hotel-romans. Magdalena Graaf och Filip Larsson, sambos sedan tio år tillbaka, gick även de skilda vägar. Expressens reportage rapporterar också om separationen Viktor Philipson och Carolina Gynning emellan – men här finns hopp att hämta för den som längtar efter en återförening med sin älskade. Gynning och Philipson har sedermera hittat tillbaka till varandra och välkomnade nyligen sitt första barn till världen. Så kan det också gå!

Att tänka på kring skilsmässan

Allra oftast är dock skilsmässan ett oåterkalleligt faktum. Statistiska Centralbyrån rapporterade att det genomfördes 25 619 skilsmässor i Sverige under 2020. Vart och ett av de paren, kända eller ej, representerar två människor som genomgått en svår tid tillsammans och som nu står inför alla de punkter på att göra-listan en skilsmässa innebär.

Innan skilsmässan:

  • Bodelning.
  • Individuell ekonomi.
  • Ändra testamenten och/eller ekonomiska förbindelser.

Under skilsmässan:

  • Lämna in ansökan till tingsrätten.
  • Begära betänketid (eller inte).
  • Bodelning.
  • Vårdnadsuppdelning (då barn finns i bilden).

I stunder av kris, som en skilsmässa, är det lätt att tappa kollen på frågor av administrativ och organisatorisk art. Sådana begrepp kanske du mer förknippar med arbetslivet, men en skilsmässa har många likheter med företagande – torra kontorsuppgifter med stor betydelse för resultatet. Här kompliceras dessutom saken ytterligare genom den känslomässiga sprängkraft bakom skilsmässan; inte nog med att alla punkter ska checkas av, du behöver också komma överens med din ex-partner om hur ni ska gå till väga. Att anlita en extern part med professionell erfarenhet för att få guidning igenom processen är en god idé för alla inblandade.