Adam Alsings oväntade bortgång i covid-19 öppnade våra ögon för hur bräckligt livet är just nu. Tyvärr mister många sina älskade och ställs inför att behöva anordna en begravning under de redan jobbiga omständigheterna kring corona.

Vad händer ifall någon av mina anhöriga blir sjuk och avlider i covid-19? För många är tanken både skrämmande och overklig. När nyheten om Adam Alsings död i corona spreds över Sverige blev det hela dock mera verkligt. Det hade kunnat vara vem som helst, ingen förskonas från viruset.

Många har redan mist anhöriga och är nu i full färd med att planera begravningen. Eftersom social distansering är normen i dessa coronatider försvåras begravningsstunden nämnvärt. Vänner i kändissverige har haft digitala minnesstunder för Alsing, även om man inte kan träffas fysiskt kan man ändå samlas i tankarna.

Så planerar du en digital begravning

Att planera begravningen på nätet och sedan livesända den med hjälp av digitala verktyg är egentligen inget nytt. Under coronakrisen har digitala begravningar däremot blivit vanligare, eftersom vikten av ett vackert avsked kvarstår trots allt som sker. Genom att uppsöka en begravningsbyrå i Göteborg får du hjälp att planera den digitala begravningen – du kan även ringa till begravningsrådgivaren för att planera telefonledes. Det går lika bra.

Livesändning av personlig begravning

Den digitala ceremonin har precis samma element som en vanlig begravning. Ceremonin leds av en förrättare, en präst eller en borgerlig officiant, och följer riktlinjerna för ett värdigt farväl. Du väljer kista, blommor, musik och skräddarsyr helt enkelt innehållet för en personlig begravning. Målet med att livesända begravningen i coronatider är att kunna ha den så som du vill ha den, men utan begravningsgäster som riskerar att föra smittan vidare. Som Adam Alsings vänner och bekanta visat på sistone går det minnas tillsammans – om än på fysiskt avstånd. Huruvida begravningen också kommer vara digital har ännu inte bekräftats.