Allt fler kändisar väljer att sätta sitt namn på viner. Pernilla Wahlgren, Petter och Per Moberg är några av många kändisar som har egna viner. Kvaliteten på dessa viner skiftar där vissa är förvånansvärt goda, men några är riktiga bottennapp.

Utbudet av viner är enormt och för många konsumenter kan det vara svårt att välja vin. Druva, terroir, syra, tanniner, fruktighet… Vin är onekligen en komplex produkt där det finns många faktorer som påverkar slutresultatet. Något som blivit allt mer populärt de senaste åren är att kändisar lånar ut sitt namn till olika viner. Kändisarna producerar inte sina egna viner, utan de samarbetar med vinproducenter och sätter sitt namn på ett vin som de gillar. Med andra ord hjälper de på sätt och vis konsumenterna att välja vin. Detta har visat sig vara mycket populärt och därför har utbudet av kändisviner ökat markant. Det finns många bra viner att välja bland och här kan du läsa mer om vilket kändisvin som är det godaste.

Vad är ett kändisvin?

Ett kändisvin är ett vin där en känd person lånar ut sitt namn i marknadsföringssyfte. Kändisen har oftast ingen inblandning i själva produktionen av vinet, däremot väljer kändisen ut ett vin som hen gillar. Detta kan antingen ske via blindprovning eller så kan det vara ett vinföretag som kontaktar personen med ett vin i åtanke. Ofta är kändisen till viss del delaktig i produktionen av etiketten och det är inte ovanligt att kändisens namn och ansikte finns med på vinetiketten. Det finns ett enormt utbud av kändisviner på den svenska marknaden och kvaliteten skiftar.

Vilket kändisvin är bäst?

Jill Johnsson, Pernilla Wahlgren, Per Morberg, Leif GW Persson, Tina Nordström, Petter, Maria Montazami, Leif Mannerström, Ernst Kirchsteiger, Per Gessle och Charlotte Perelli är bara några av många svenska kändisar som har ett ”eget” vin. Några av de viner som blivit bäst i test är Petters italienska Pinot Grigio, Pernilla Wahlgrens italienska och färgglada Pazzione och Jill Johnson amerikanska Nashville Stories. Petters Pinot Grigio doftar och smakar päron och citrus, vilket gör det till ett perfekt sällskapsvin. Wahlgrens Pazzione är ett italienskt rödvin som är både snyggt och gott. Jill Johnssons Nashville stories består av en populär prosecco från Italien, men det är hennes röda vin från USA som fått mycket bra recensioner och anses av många vara det godaste kändisvinet.