Vejping har sedan det blev populärt för några år sedan varit hett omdiskuterat. Mängder av kändisar har synts på foton vejpandes, samtidigt som myndigheter och forskare försöker komma fram till hur onyttigt det är. I nuläget tycks de flesta anse att det i vilket fall är bättre än vanliga cigarretter.

Rökning sågs länge som någonting förföriskt och ”coolt”, delvis antagligen just för att det var farligt. Nonchalans inför fara uppfattas ofta som någonting sexigt. Tiderna förändras dock, numera är det få som skulle påstå att rökning är häftigt. Den grundläggande problematiken kvarstår dock. Rökning handlar om beroenden, dels av nikotin, men också själva affekten som är att röka. Vejping har kommit in som ett ofarligare alternativ till rökning. Mängder av kändisar har ersatt vanliga cigarretter med vejping, med en e-cigarett från premiumvape.se kan du göra det du också.

Många kändisar vejpar

Kändisarna som börjat vejpa utgör en blandning av a-listare och c-listare. Den amerikanska nätpublikationen Buzzfeed publicerade 2018 en lång lista över kända namn. På listan fanns bland annat Robert Pattinson, känd från filmserien Twilight och snart förmodligen ännu mer känd som Batman. Den gamla superstjärnan Jack Nicholson. TV- och filmstjärnan Katherine Heigl har också fångats på bild i färd med att blåsa ut ett ångmoln.

Vejping – ett bra sätt att trappa ned rökningen?

Det vore direkt felaktigt att påstå att vejping är nyttigt. Däremot är de flesta överens om att det är ett bättre alternativ än vanlig rökning. Brittiska National Health Service skrev 2017 om resultaten av en omfattande studie som konstaterade att vejping är långt säkrare i långa loppet än rökning. Med det sagt är det kanske bäst att se på vejping inte så mycket som ett alternativ till rökning som ett sätt att trappa ned. Det är i alla fall så myndigheterna i Storbritannien ser på vejping. Alla som varit eller är beroende av rökning vet att det inte bara handlar om ett nikotinberoende. Det är också en fysisk handling och för många är rökpausen en efterlängtad paus i vardagen – såväl som en social stund. Det ger vejping fördelar som ett sätt att trappa ned som inte nikotintuggummin eller snus har.