När gick reklamfilmen till att bli en musikvideo? Det är någonting som hänt när det kommer till reklam och musik – och det som en gång i tiden var helt skilda saker måste nu samarbeta för att överleva.

Volvo-skyltNär Volvo släppte sin första reklamfilm ur kampanjen ”Made by Sweden” var det Zlatan som hade huvudrollen – men inte som fotbollsspelare, utan som musiker. Han hade nämligen tillsammans med Volvos produktionsbolag skapat en ny version av Nationalsången – som snabbt blev viral. Nu är det dags för ytterligare en film och denna gång är det rap-artisten Silvana Imam som tar plats. Och det har skett en förändring när det kommer till reklamfilmer – då det är allt fler artister som medverkar. Detta har och göra med att det inte längre är lika vanligt med musikvideor, vi ser inte längre på MTV eller ZTV som vi gjorde förr, då musikvideorna dominerade. För att marknadsföra sin musik måste nu artisterna istället ta hjälp av reklamen för att deras musik ska nå ut till lyssnarna – och självklart är det någonting som marknadsförarna välkomnas, det gör ju att deras produkt blir ännu lite mer intressant. Det skapar även mer jobb till bra produktionsbolag i Stockholm som annars enbart skulle få syssla med informationsfilmer eller kanske inte alls överhuvudtaget.

Taylor Swift hjärta Apple10994568-iheartradio-music-festival

Detta är ingenting som är unikt för Sverige och inte heller en ny sak, utan det är någonting som den senaste tiden har vuxit sig allt vanligare. Förr i tiden var det ganska pinsamt att ”sälja” sin musik till reklam, eftersom man inte såg en koppling mellan dessa. Numer är reklam överallt vilket i sig har gjort det till någonting som människor inte medvetet reflekterar över. Därför gör det ingenting att kändisar syns med parfymer, bilar eller i ett speciellt klädmärke. Nu senast kom det fram att världsstjärnan Taylor Swift ska göra reklam för Apple, och där kan man verkligen se hur ett av världens största varumärke möter en av världens största artister – för att nå ett gemensamt mål: att sälja mer.Detta är även någonting som tv-serien Retro lyfte i ett av sina avsnitt, och det är väldigt intressant att få se hur utvecklingen har gått från 90-talet till nutid.