Kanske är det souldrottningen Aretha Franklin som sticker ut mest. Men även France Gall, Johannes Brost och Frank Andersson har toppat nyheterna i år över bortgångna stjärnor. Att arrangera en begravning för en närstående är inte lätt, och för en närstående till en känd person är det förmodligen inte lättare.

Hur är det att arrangera en begravning för en närstående som dessutom är känd? Att ta farväl av en älskad person, som dessutom är älskad världen över som offentlig person, är förmodligen inte lätt. Sorgeprocessen är för många en mycket privat angelägenhet, och därför är det inte lätt att bli en närstående anhörig som eventuella medier vill höra av sig till.

Så begravdes kändisarna i år

Pompa och ståt, massa musik och särskilda tillställningar för sörjande fans. Så skulle nog kändisarnas begravningar kunna summeras i år. Se bildspecial från Aretha Franklins bröllop, som gick i musikens och kärlekens tecken och som direktsändes i många av världens TV-kanaler och streamingtjänster. Den älskade skådespelaren Johannes Brost är mer känd inom Sveriges gränser men har fortfarande nåt en hjältestatus. Många av hans vänner är kollegor från branschen och det var bland andra Kjell Bergqvist och Tommy Körberg som bar kistan.

Att sörja någon som har strålkastarljuset mot sig kan inte vara enkelt. Sorgen, den mest privata av personliga angelägenheter, står i direkt kontrast till alla fans vilja att följa begravningen eller själva medverka. En lösning för många kan vara att ha en privat ceremoni vid sidan av begravningen, så att man får lugn och ro att tillsammans sörja sin älskade vän och slippa alla kameror och frågande journalister, som i all ära kanske bara vill väl.

Tim ”Avicii” Bergling är en av vår tids största musikunder enligt många. När han tidigare i år omkom i en överdos blev hans familj satt i strålkastarljuset. Hur hanterar man en sådan sorgeprocess? Det blir allt vanligare att man försöker be pressen om att få vara ifred, men eftersom vi lever i en så globaliserad tid är det svårt att få ro.

Fler kändisar som dött i år:

  • Kofi Annan
  • Ola Ullsten
  • Philip Roth
  • Barbro ”Lill-Babs” Svensson